Condensatie en schimmels zijn duidelijke tekens aan de wand dat er met ongewenst vocht in huis te maken heeft. Condensatievocht is voornamelijk het resultaat van een gebrek aan voldoende ventilatie. Waterdamp uit allerlei huishoudelijke activiteiten kan niet naar de buitenlucht ontsnappen en slaat neer als condensatievocht. Als deze ‘neerslag’ aanhoudt, vormt dat een voedingsbron voor schimmel.

Condensatie nodigt schimmel uit

Schimmel in huis duikt geregeld op in een warme, vochtige omgeving, dus daar waar condensatie neerslaat zoals in kelders en badkamers. Wanneer u uw huis niet goed ventileert, zit het condensatievocht binnenhuis gevangen. Dit vocht zet zich vervolgens af op de muren, waardoor vochtplekken ontstaan. Op deze plekken kan schimmel tieren. Daarnaast kunnen verf of pleister loslaten, bladdert het behang af en zal hout in deze omgeving verrotten.

De installatie van een ventilatiesysteem helpt u om de overtollige condens meteen uw woning uit te loodsen en zo schimmelgroei te voorkomen.

Ventilatiesysteem tegen condensatievocht en schimmel

condensatievochtCondensatievocht en schimmel in huis zijn op lange termijn ongezond. Ze geven het aangetaste vertrek een klam gevoel en verspreiden een nare, muffe geur. Door het overtollige vocht  in huis daalt de effectiviteit van uw isolatie en zullen uw stookkosten hoger uitvallen. De remedie tegen condens en schimmel? Zorg voor een constant goede ventilatie in huis.

Een mechanisch ventilatiesysteem biedt hierin uitkomst, omdat het constant de lucht in uw huis ververst. Er bestaan meerdere types ventilatiesystemen. Type B zorgt voor een mechanisch toevoer van verse lucht, maar een natuurlijke afvoer van vervuilde lucht. Type C doet het omgekeerde en zal de afvoer van vuile lucht mechanisch stimuleren. Voor de complete mechanisch beleving – toevoer en afvoer – kiest u voor type D. Ieder type heeft zo zijn eigen voordelen. Informeer u bij een vochtexpert en vergelijk verschillende ventilatiesystemen zodat u weet welke soort in uw huis het meest efficiënt zal werken.