Luchtvochtigheid in huis

Vocht in huis: status quo

Onder normale omstandigheden zal het niet opvallen, maar er is altijd vocht in huis aanwezig. Zolang deze hoeveelheid vocht binnen normale perken blijft, is er geen probleem en woont u in een gezonde leefomgeving. Deze normale, relatieve luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Een te hoog vochtgehalte zal echter voor vochtproblemen zorgen.

Wat beïnvloedt de luchtvochtigheid in huis?

luchtvochtigheid in huisVocht kan op heel veel manieren in uw huis binnenkomen. De simpelste wijze waarop vocht ons huis binnenkomt, is door onze manier van leven. Wanneer wij, onze huisdieren en zelfs de woonkamerplanten uitademen, komt er waterdamp vrij. Dit is ook het geval wanneer we koken, wassen, douchen, een bad nemen, of op de hometrainer sporten en zweten. Indien u uw huis onvoldoende ventileert, zal deze waterdamp binnenhuis neerslaan als condensatie. Koude lucht absorbeert minder waterdamp, vandaar dat dit deze luchtvochtigheid vooral neerslaat daar waar koude en warme lucht botsen, zoals bij ramen.

Andere vochtproblemen zoals doorslaand vocht, opstijgend vocht en vocht in de kelder wegen uiteraard mee in de relatieve luchtvochtigheid in huis. Hoe minder dit teveel aan vocht buitenhuis kan ontsnappen, hoe hoger de luchtvochtigheid in huis en hoe meer problemen u op termijn zal ondervinden.

Luchtvochtigheid in huis reguleren

Twijfelt u over waar het teveel aan vocht in uw huis vandaan komt? Dryhouse komt gratis bij een professionele vochtdiagnose uitvoeren, zodat we weten waar het probleem ontstaat. Als vochtbestrijder met jarenlange ervaring kan Dryhouse u over verschillende oplossingen adviseren en de meeste geschikte aanbieden. Oplossingen variëren naar gelang de context en de aard van uw vochtprobleem. Ter illustratie:

  • Mechanische ventilatie zoals een ventilatiesysteem zorgt voor optimale ventilatie in huis en voorkomt condens en schimmelgroei
  • Slaat vocht door via de buitengevel, dan kunnen we een complete gevelrenovatie uitvoeren en impregneren we de muur met een hydrofoberende vloeistof
  • Opstijgend vocht gaan we te lijf door de muur te injecteren en een zoutwerend membraan tegen de muur te plaatsen
  • Zit het vochtprobleem in uw kelder, dan kunnen we – naast het plaatsen van een ventilatiesysteem –  uw kelder waterdicht maken via kelderdichting.

 

Vraag hier gratis je offerte aan