In vochtige ruimtes in huis, kamers met een hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan goede ventilatie, zien we vaak schimmel op de muur groeien. Waarom deze schimmel op muur groeit? Schimmel kan zich voeden met bouwmaterialen, maar groeit – net als andere zwammen – enkel in een vochtige omgeving. Wanneer u schimmel in huis ontdekt, is het aangeraden zo snel mogelijk actie te ondernemen: schimmel kan zich relatief snel verspreiden via haar sporen. Wat aanvankelijk enkele nauwelijks opvallende vieze plekken zijn, kan al snel grote oppervlaktes bedekken. Bovendien zijn niet alle schimmels oppervlakteschimmels, wat inhoudt dat ze diep in en achter materialen kunnen groeien, waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn. Toch moet u ze wel degelijk grondig verwijderen want schimmel heeft een negatieve impact op uw gezondheid. Afhankelijk van de soort schimmel en de ernst van de schimmelgroei kunnen uw gezondheidsklachten variëren van milde irritatie of uitslag tot ernstige aandoeningen als het Chronische Vermoeidheid Syndroom.

Soorten schimmel op muur

schimmel op muurDonkere schimmels, zoals zwarte en groene komen het meest in huis voor. Rode schimmel is nog schadelijker voor de gezondheid en duikt bij tijd en wijle ook op. Beide soorten zijn giftig en u wilt uw gezin hier niet op korte of lange termijn aan blootstellen.

Om de groei van schimmel te voorkomen, kunt u dus het beste de muren droog houden. Een frequent gepaste oplossing hiervoor is mechanische ventilatie die de vochtige lucht vlot afvoert, zodat het niet blijft hangen en de muren intrekt.

Preventieve actie

Een goede manier om schimmelgroei te voorkomen, is door de luchtvochtigheid in vochtige ruimtes als de badkamer, wasruimte en keuken onder controle te houden. Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie is hierin een must. Automatische ventilatie die de afvoer van vochtige lucht verzorgt, kan hier uitkomst in bieden. Een goed ventilatiesysteem voorkomt condensatieproblemen en de luchtvochtigheid waarin schimmel kan groeien.

Goede ventilatie is echter nog geen fix-all indien u last heeft van andere vochtproblemen in huis. Opstijgend vocht en doorslaand vocht kunnen ook ideale omstandigheden voor schimmelplekken creëren. Onze vochtbestrijders kunnen u hierover adviseren.