Gevolgen onvoldoende ventilatie

Een groot aantal vochtproblemen die we bij onze klanten tegenkomen, zijn te herleiden tot onvoldoende ventilatie. Gemiddeld produceert een gezin 10 liter vocht per dag in huis. Als de woning niet over goede ventilatiemogelijkheden beschikt, slaat het woonvocht als condens neer op koele oppervlaktes in uw woning. Dat maakt de ruimte klam en kil en vormt de ideale omstandigheden voor oppervlakteschimmels op muren, op het plafond en bij ramen. Let wel: vocht is de voorwaarde voor de groei van deze schimmel. Condensatievocht kan de aanleiding geven, maar een ander vochtprobleem kan evengoed verantwoordelijk zijn voor de ellende.

De oppervlakteschimmel voedt zich met bouwmaterialen en groeit op vochtige plaatsen met warme, stilstaande lucht. Om deze situatie te voorkomen (en genezen) helpt een ventilatiesysteem u van condensatie af door de vochtige lucht snel af te voeren. Verwijdert u namelijk de schimmel zonder eerst de oorzaak het vochtprobleem te behandelen, dan zal de schimmel na korte tijd terugkomen omdat de omstandigheden ervoor nog steeds gunstig zijn. Oppervlakteschimmel kan onmogelijk groeien als de luchtvochtigheid in de ruimte lager is dan 80%. Houtaantastende schimmels hebben dan weer vochtig hout nodig om op te kunnen groeien. Dit verschilt per type zwam. Onze experts kunnen u hierover verder informeren.

Ventilatiesysteem kiezen

ventilatiesysteemZoals u merkt is ventilatie noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving. Tenslotte wil niemand zijn huis delen met giftige schimmel, door vocht aangetaste muren en de onnodig hoge energierekeningen die een vochtige huis met zich meebrengt. In het geval van vochtproblemen veroorzaakt door woonvocht en condensvocht is natuurlijke ventilatie – door ramen of deuren korte tijd open te zetten – onvoldoende. Door de installatie van een ventilatiesysteem verhelpt en voorkomt u dit probleem. Tot dit einde voldoen de systemen die wij installeren uiteraard aan de huidige bouwregelgeving.

Een (deels) mechanisch ventilatiesysteem voert vervuilde lucht af en vervangt deze door verse lucht van buiten. Ook de plaats van luchttoevoer is een beslissingsfactor die kan verschillen naargelang het type ventilatiesysteem. De aangevoerde lucht kan bovendien gefilterd worden op fijn stof en allergenen indien het type ventilatiesysteem over deze optie beschikt. Dit creëert een gezondere situatie voor het hele gezin, maar is zeker ook gunstig voor hooikoorts- of astmapatiënten of mensen met allergieën. Sommige systemen beschikken over temperatuur- en CO2-sensoren, waardoor ze hun werking en energieverbruik precies af kunnen stellen naar de noden van het vertrek. Dit is dus een kwestie van de mate van regelbaarheid van het systeem. Al deze elementen, in combinatie met de benodigde capaciteit van het systeem zullen meewegen in uw keuze. Onze specialisten informeren u graag over de bijzonderheden.

Dankzij een goed werkend ventilatiesysteem wijst u condensatie en schimmel de deur. Uw leefomgeving wordt in ere hersteld en is voortaan een stuk gezonder.