Wat zijn hygroscopische zouten?

hygroscopische zoutenHygroscopische zouten bestaan uit chloriden en nitraten. U herkent ze als witte uitbloei op muren en deze kristallisatie wijst op een lastig vochtprobleem in de muren. Deze muurzouten komen uit de bodem en banen zich een weg doorheen uw muren wanneer het metselwerk in contact komt met grondwater dat deze zouten bevat, zoals mestrijke grond of afvalwater. Dat is het geval bij opstijgend vocht. De zouten kunnen echter ook het resultaat zijn van doorslaand vocht, doordat ze samen meegevoerd werden in een regenbui en tijdens een bui in het cement van uw woning dringen.

Vochtabsorptie

De zouten zijn zeer hygroscopisch oftewel water aantrekkend. Dit houdt in dat ze veel vocht uit waterdamp in de lucht kunnen absorberen. Wanneer deze zouten dus in uw muren zijn doorgedrongen en aan het oppervlak uitbloeien, blijven ze vocht aantrekken wat de muren in constant vochtige staat houdt. Bovendien kunnen de gekristalliseerde zouten uitzetten, wat zowel het metselwerk als de afwerking van de muren (verf, pleister of behang) toetakelt. Het eindresultaat is een ernstige aantasting van uw muren die vraagt om een interventie.

Muurzouten verwijderen

hygroscopische zouten

Alleen door de hygroscopische zouten efficiƫnt aan te pakken, kunnen uw muren permanent vochtvrij worden en zal een behandeling van het achterliggende vochtprobleem succesvol zijn. Als u de zouten negeert, blijven ze vocht aantrekken en houden zo de muren vochtig. Daarom brengen onze experts bij de bestrijding van opstijgend vocht een product aan dat de zouten inactief maakt, zodat ze geen vocht meer vasthouden en niet langer uitkristalliseren.

Ook brengen we zoutwerend noppenmembraan aan op de binnenmuur als buffer tegen hygroscopische zouten. Uw muren zijn beschermd tegen de kristallisatie van zouten die de muur beschadigen en vocht aantrekken. Daardoor krijgen de muren aan het eind van onze bestrijding eindelijk de kan om volledig droog te worden.